Events 2018

DADA - 10 november 2018

Kunst en maatschappij: we vroegen kunstenaars en de lokale bevolking wat belangrijke standaarden voor ze zijn in de hedendaagse maatschappij.

DADA tekst fotografe Xandra van Rossem: 

Naar het gekozen thema Dadaïsme heb ik gekozen voor Pinocchio. In de oorspronkelijke uitgave wordt Pinocchio opgehangen vanwege zijn vele fouten en overtredingen. In latere versies veranderde de houten pop uiteindelijk in een mensenkind. Bovendien is het boek Pinocchio van vrijmetselaar Carlo Collodi een allegorie en satire maar ook de kritiek op de stijve samenleving uit die tijd die het contrast toonde tussen eerbaarheid van formele vormen en het volgen van het vrije instinct. Het boek onderscheidt zich in pedagogisch opzicht ook door de prachtige gelijkenis tussen de marionet die een jongetje wordt en het kind dat opgevoed wordt tot volwassenheid. Xandra geeft in haar versie van Pinocchio een uiting in de stijl commedia dell'arte en pantomime, een vorm van protest tegen het taboe van de ondeugd die na 18e eeuw nog steeds niet doorbroken is. Xandra zal ter afsluiting van de expositie een korte voorstelling spelen tussen het publiek.

Video door Jurriaan Schalken

DADA tekst: Kunstenaar Paula Santos

Als er een verbinding met het Dadaïsme in mijn kunstwerk bestaat dan moet ik Kurt Schwitters citeren:

''Dada brengt alle grote spanningen van onze tijd op hun grootste gemene deler. Deze grootste gemene deler is: nonsens. Niet Dada is nonsens maar het wezen van onze tijd is nonsens.'' 

Deze vervreemde staat waar het lijkt dat we allemaal op dit moment leven. Nooit hebben mensen zoveel gehad en nooit eerder hebben ze zich zo afgesloten gevoeld, zo verloren, waarom? Vanwege de toenemende invasie van technologie in ons leven hebben we meer en meer het contact met onze menselijkheid verloren.

Technologie versnelt het tempo van het leven en door deze versnelling is ons contact met de werkelijkheid, onze menselijke kant minder zinvol en daarom minder beleefd. Door de nieuwe media waar een bevoorrechte afstand is in plaats van contact. Facebook, WhatsApp, enz. waar elke persoon elke identiteit kan aannemen en overal in de wereld kan zijn. 

In mijn kunstwerk presenteer ik vooral vrouwen omdat ze de continuïteit van het leven vertegenwoordigen, althans tot nu toe. Ze staan in een lege ruimte en hebben een krachtige uitstraling maar lijken gespannen, koud en afwezig. Ze hebben geen gezicht, geen identiteit, ze zijn anoniem zonder Identiteit op zoek naar iets waar niemand weet wat het is, ze presenteren een zichtbaarheid zonder inhoud.

De inspiratie komt van de CatWalk, waar modellen op een bepaalde en niet menselijk manier zich moeten presenteren, altijd in beweging en geen gevoelens laten zien, ze lijken net als robots.

HOREN - 13 oktober 2018

SeeYou@Art liet Amsterdam Oud-West tijdens PREVIEW EVENT kennis maken met een interactieve kunstexpositie met het thema "HOREN".

De expositie toonde acht kunstenaars met verschillende achtergronden die werken met verschillende materialen. Het bijzondere van de expositie was dat er twee werelden van waarnemen samen kwamen: zien en horen.

Het thema Horen gaf hen de mogelijkheid om met het publiek te delen wat zij ervaren tijdens het maken van hun werk. Aan elk kunstwerk was door de kunstenaar zelf een geluid gekoppeld. De kunstenaars vertelden welk geluid zij aan hun werk zouden geven. Dit kon vanuit een herinnering, gevoel of een gesprek voortkomen. Het bracht je dichter bij de verhalen achter de kunstwerken.

Daarnaast was er ook een play-list samengesteld op verschillende media. De lijst is ingesteld op de nummers die de kunstenaars luisteren tijdens het maken van hun werk. De lijst was te horen op Spotify vinden: HOREN SeeYou@Art

Video door Jurriaan Schalken

FEEL - 23 juni 2018

SeeYou@Art verbond kunst met de buurt op verrassende wijze.

Op zaterdag 23 juni 2018 was het zover: de passage van De Hallen Amsterdam bij Galerie Beeldend gesproken kwam tot leven met een expositie van beeldende kunst, bodypainting, textielkunst, workshops en spannende kunstinstallaties die al je zintuigen prikkelden.

Vanaf 14.00 uur was iedereen welkom om samen kunst te ontdekken, bespreken en te creëren. Naast bekijken van kunst kon je ook meedoen aan workshops, djembé en werken aan een groot kunstwerk. Maar er is nog veel meer te beleven, alles draaide deze editie om beleving. Het thema was dan ook FEEL

Video door Frank van Doesburg

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin